Hevosen riittävän palautumisen tärkeys

Näin kesän kisakauden kynnyksellä, on syytä palauttaa mieliin hevosen riittävän palautumisen tärkeys.  Miksi palautuminen on niin tärkeää, ellei jopa tärkeämpää, kuin itse harjoittelu? 


 

© Suvililja.net


Harjoittelua on kahdenlaista; aerobista ja anaerobista harjoittelua.

Aerobisessa harjoittelussa keho käyttää happea lihasten energian saantiin. Aerobinen harjoittelu on pitkäkestoista, matalalla sykkeellä tapahtuvaa harjoittelua. Hapella muodostettu energia ei tuota kuona-aineita lihakseen kovinkaan paljon.
 

© Heidi Pätsi

Anaerobisessa harjoittelussa lihasten hapensaanti ei vastaa hapensaannin tarvetta. Lihakset saavat energian käyttöönsä verensokerista tai lihasten varastosokerista, eli glykogeenista. Anaerobinen harjoittelu on lyhytkestoista ja” räjähtävää”. 

Anaerobisen, eli hapettoman suorituksen tuotteena syntyy lihassoluihin maitohappoa. Ns. hapettomuuden seurauksena kuona-aineet eivät pääse poistumaan lihaksesta normaalisti. Kun kuona-aineita alkaa kertyä lihakseen, se väsyy entistä nopeammin ja aikaisempaa kevyempikin työ väsyttää. Kuona-aineet voivat pahimmillaan aiheuttaa lihakseen tulehduksen. 

Maitohapon poistumista elimistöstä voidaan rankan harjoittelun jälkeen edesauttaa hyvällä loppuverryttelyllä. Siinä hevosen tulisi olla hyvin rento ja liikkua rauhallisessa tempossa, jotta uutta maitohappoa ei pääse syntymään. Riittävä loppu kävely edistää myös lihasten palautumista ja maitohapon poistumista. 

Rankassa harjoittelussa lihaksiin syntyy pieniä repeämiä, eli mikrovaurioita. Niiden korjautuminen vie noin muutaman päivän. Kaikki tietävät varmasti sen tunteen, kun kovan lihaskunto harjoittelun jälkeisenä aamuna lihaksiin sattuu ja jomottaa. Se johtuu nimenomaan lihaksiin syntyneistä mikrovaurioista. Kun kudokseen syntyy vaurio vamman tai kuormituksen seurauksena, syntyy elimistössä tulehdustila, joka kerää luokseen tulehdusnestettä sekä valkosoluja. Näiden, sekä nesteen kerääntymisen aiheuttaman paineen seurauksena vaurio-alue tuntuu kipuna, sillä korjausmekanismit laukaisevat kipureseptoreiden toiminnan (ärsyttää hermopäätteitä).  Tämä on samalla kehon luontainen tapa kertoa siitä, että se tarvitsee aikaa ja lepoa palautumiseen. 

Samanlaisia mikrovaurioita syntyy rasituksen jälkeen myös jänteisiin. Mitä kovempi harjoittelu, sitä enemmän mikrovaurioita syntyy. Jänteet ja hankoside ovat äärimmäisen tärkeitä rakenteita. Ne estävät nivelten yliojentumisen, sekä varastoivat energiaa liikkeen aikana. Mikrovauriot näissäkin rakenteissa tarvitsevat aikaa korjautua ja palautua. 


Palautuminen ei missään nimessä tarkoita kuitenkaan sitä, että hevosen tulisi seistä niillä sijoillaan. Lihasten –ja kehon aineenvaihdunta tarvitsee liikuntaa toimiakseen. Palauttavaa liikuntaa on kaikki aerobinen ja matalatehoinen liikunta (kevyt rento hölkkä / reipas kävely) . Ns vapaapäivänkin tulisi sisältää mahdollisimman paljon kävelyä / omaehtoista liikuskelua. Koska kovan suorituksen jälkeen lihaksiin kertyy kuona-aineita, on erittäin tärkeää, että lihakset pääsevät seuraavana päivänä vertymään niin, että verenkierto ja aineenvaihdunta saadaan taas liikkeelle. Tällöin kuona-aineet ja maitohapot pääsevät kulkeutumaan pois ja kudosvauriot pääsevät paranemaan nopeammin. Pahinta on pelkkä karsinassa seisominen!


Jos palauttava liikunta on taas puolestaan liian rankkaa, keho ei pääse korjaamaan itseään, maitohappoja syntyy lisää, sekä kudosvaurioiden korjautuminen estyy. Tällöin kudokset ovat alttiita revähdyksille ja venähdyksille. On siis erittäin tärkeää huolehtia siitä, että kovien harjoitteluiden jälkeen hevonen saa tarpeeksi aikaa palautua ennen seuraavaa rankkaa ponnistelua (hevosesta riippuen n.2-3 vrk). Kun lepoa ja palautumista annetaan riittävästi, lihakset pääsevät kehittymään ja kasvamaan normaalisti, ja vältytään suuremmilta vammoilta. Olette varmasti kaikki kuulleet sanonnan ”Lihakset kasvavat levossa”, tämä pätee myös hevosiin. 


Lihashuolto ja hieronta ovat myös palautumisen kannalta tärkeässä roolissa. Hieronnalla vaikutetaan positiivisesti aineenvaihdunnan vilkastumiseen kudoksessa. Kun verenkierto ja lymfanestekierto kiihtyy, kuona-aineet ja nesteet pääsevät liikkumaan, kipu helpottuu ja lihaksen normaalitoiminnot elpyvät. Hieronta kiihdyttää paikallisesti mikroverenkiertoa, jolloin valtimoveri pääsee kulkeutumaan kapillaareihin, eli hiussuoniin, ja kuljettamaan ravintoaineita ja happea soluille. 

Hieronnalla on positiivinen vaikutus myös hermoston toimintaan. Parasympaattinen hermosto aktivoituu, jolloin elintoiminnot rauhoittuvat ja puhdistuselinten toiminta aktivoituu. Hieronnan vaikutuksesta vapautuu myös rentouttavia ja mielihyvää lisääviä hormoneja elimistöön. 


© Suvililja.net


Muistakaa siis huolehtia hyvästä treenin ja palautumisen tasapainosta, sekä lihashuollosta myös näin kilpailukauden aikana !

Terkuin,
Janita

Suositut tekstit