Hirudoterapia, mitä se on?

Hirudoterapia, tutummalta nimeltään iilimatohoito!
 

Päätähtenä hoidossa esiintyy Hirudo Medicinalis, eli verijuotikas. Verijuotikas on verta imevä juotikaslaji, jota ei esiinny Suomessa.
 

Sitten verijuotikkaan anatomiaa;

Iilimadon keho koostuu 102 kappaleesta rengaslihaksia, joista vahvimmat sijaitsevat sen kurkun ympärillä. Iilimadolla on kolme suuta, jotka pitävät sisällään n.80-90 kappaletta hampaita per suu. Silmiä iilimadolla on viisi paria.
Vakuumipumpun lailla toimivan suu tripletin sisäpuolella sijaitsevat rauhaset erittävät limaa ja lääkeaineita kohteeseen. Vahvan kurkun avulla iilimato imee tehokkaasti verta, jonka se varastoi vatsassa sijaitseviin taskuihin. Iilimadolla ei ole munuaisia, vaan kuona ja myrkyt poistuvat kehosta ihon kautta, tai ulosteen mukana.

Iilimatoa pidetään niin sanottuna farmaseuttisena minitehtaana sen syljen sisältämien biologisesti aktiivisten aineiden johdosta. Iilimadon sylki sisältää peräti 120 erilaista lääkeainetta, jotka vapautuvat hoidon aikana verenkiertoon.

Mm.

- Hirudiini - luonnon oma hepariinin ja aspiriinin vastike, eli verenohennuslääke, joka avaa tukoksia ja estää veren hyytymisen.

-Hyaluronihappo - sitoo vettä itseensä ja auttaa soluja voimaan paremmin. Hyaluronihappo on myös tärkeässä roolissa nivelten hyvinvoinnin kannalta, sillä sitä esiintyy nivelnesteessä, joka on nivelen ns voiteluaine.

- Destibilaasi - hajottaa tukoksia sitomalla ne ensin suonen seinään, jonka jälkeen tukokset hajotetaan.

- Orgilaasi - vaikuttaa lepääviin suoniin kiihdyttämällä niiden verenkiertoa. Kun mikroverenkierto kiihtyy, pääsee veri ravitsemaan kudoksia kokonaisvaltaisesti ja hyvinvointi paranee.

- Bdelliini, Engliini, Apyraasi ja Kollagenaasi -  stimuloivat immuunijärjestelmää. Lisäksi monella näistä aineista on tulehduksia estäviä ominaisuuksia.
 

Mitä iilimadoilla voi hoitaa?

Iilimadoilla voidaan hoitaa mm seuraavia vaivoja:

- Kaviokuume
-Aineenvaihdunta sairaudet, tai häiriöt
-Jännevammat
-Sarkoidit
-Lihasongelmat
-Jäykkyys
-Kesäihottuma
-Haavat
-Mätäpaiseet
-Hematoomat
-Niveltulehdukset
-Kinnerpahkat
-Nestekertymät
-Paiseet
-Nikamien välilevyongelmat

 
 
Mitä hoidon aikana tapahtuu?

Jotta taataan iilimadolle optimaalinen tarttuvuus, tulee hoito alueelta ajaa pieneltä alueelta ensin karvat pois. Tämän jälkeen ahkerat matoset pääsevät työntouhuun. Ne imevät itseensä n. 15ml verta ja mahdollisia tulehdusaineita. Imemisprosessin aikana ne erittävät aikaisemmin mainittuja biologisesti aktiivisia aineita kohdepotilaan verenkiertoon.

Hoito kestää n. 60-90 minuuttia riippuen siitä, kuinka terhakkaasti ne tarttuvat kiinni. Kun iilimadot ovat tarttuneet, annetaan niiden tehdä työtään 20 -40 minuuttia, tai niin kauan, kunnes ne itse irrottautuvat. Parhaan hyödyn saa, kun hoito toistetaan 3 kertaa viikon välein.
 

Hoidon jälkeen?

Puremajäljet tihkuttavat hoidon jälkeen veren sekaista kuonaa ja kudosnestettä neljästä kahteentoista tuntia. Tämä kuuluu osana hoitoon ja sen pitää antaa tapahtua rauhassa. Puremakohdan päälle muodostuvaa rupea ei tule repiä irti, sillä se suojaa haavaa infektioilta ja irtoaa itsestään. Vuotojäljet voi pyyhkiä/ pestä pois puremajäljen ympäriltä.

Liikuttaa hevosta voi normaalisti hoidon jälkeen.
 
 
 
Vasta-aiheet ja muuta huomioitavaa:

 - Hoidon kontraindikaatioita ovat: anemia, tiineys, syöpä, verenvuototauti, vatsahaava.

- Nivelpiikityksistä, madotuksesta sekä rokotuksesta tulee olla 7 vrk ennen hoitoa.
 
- 2 päivään ennen hoitoa hevoseen ei tule levittää mitään kemikaaleja (linimentit, ötökkämyrkyt ym), sillä iilimadot eivät siedä parfyymeja / kemikaaleja, eivätkä tartu kiinni.
 
- Hoidolla ei ole doping varoaikaa.


Lämpimästi tervetuloa kokeilemaan tätä tehokasta  ja luonnonmukaista hoitomenetelmää!



Suositut tekstit